Ubuntu 18.04

Ubuntu (Linux) som styresystem eller server

Ubuntu er en variant af Linux til computere. navnet Ubuntu kommer fra sydafrikansk filosofi, hvor man anvender Ubuntu til at hente talrige gratis programmer. Linux eller Ubuntu er et styresystem ligesom Windows er et styresystem. Den seneste udgave er 19.04 som udkom i april 2019. Krav til computeren er i86 eller AMD64 processor. Der er specifikke krav til hver enkel version, men Ubuntu stiller ikke store krav til din computer.
Ubuntu har to versioner Server version og Desktop version. I version 18.04 har disse to samme kerne, så derfor kan man installere en webserver på begge versioner. Desktop version fungerer på samme måde som Windows og Mac OS.

Ubuntu desktop har:

 • Mail program som standard
 • Tekstbehandlingsprogram med stavekontrol og meget andet
 • Regneark med mulighed for formeler
 • Mappe struktur
 • Søgefunktioner
 • Mulighed for flere bruger
 • Browser Firefox
 • Spil og meget mere

fordelen ved alle disse programmer, de er alle sammen gratis, og der er løbende opdateringer på dem.

Ubuntu som webserver

Ubuntu har  den fordel, at man kan opsætte den, så den kan være webserver for en hjemmeside eller server for et database program, som flere bruger skal have adgang til.

Det er muligt at hoste sin egen hjemmeside fra Ubuntu også på internettet. Ubuntu kan også sættes op som mailserver.

Når man vælger, at bruge Ubuntu som webserver vil det typisk være sat op som apache server, altså til PHP og med MySQL som database. WordPress, cms Joomla med flere.

Ubuntu som server

Ubuntu kører hurtigt og stabilt, det kræver ikke særlig meget plads på harddisken. Ubuntu kan også bruger som filserver, backup, printer server og meget mere.

Server delen indeholder:

 • Webhosting
 • Mail hosting
 • Remote
 • SSl sikkerhed
 • Firewall

Der er en lang række muligheder for selv at hoste sin hjemmeside og administrer sine mailkonti. Det kræver dog, at man går systematisk frem og følger Ubuntus dokumentation. Ud over dette er der en hel del hjælp at hente på både Youtube og internettet.

Find dokumentation her på dette link!

https://help.ubuntu.com/

Hosting af egen webside

1. Hvordan administreres et domænenavn?

Hvis man bruger domænenavn.dk, så skal det være registret hos dk-hostmaster med CVR eller CPR samt navn og adresse. Man lejer et domænenavn for en periode fra et til fem år.

2. Hvordan hoster jeg mit domænenavn?

Man er nød til at bruge et hosting firma til dette formål. Der findes en række billige hosting firmaer, så det er ikke den hel store omkostning.

3. Hvordan administreres DNS-indstillingerne?

Her har man normal mulighed for selv at ændre sine indstillinger, så de peger på en anden IP adresse. Det er A-records (Ipv4-adresser), som skal have et navn altså domænenavn og indhold altså IP adresse samt en TTL værdi, som typisk er 3600.
A-record peger på serverens domænenavn, og A-records defineres med en IP adresse.
CNAME-records (kanoniske navne) bruges til at pege på et eksisterende hostnavn eller domænenavn. Her kan navn være *.domænenavn og indhold kan være domænenavnet og TTL værdien vil typisk være 3600.
CNAME = En Canonical Name-post er en type ressourcepost i Domain Name System, der kortlægger et domænenavn til et andet.
TTL (Time To Live) 3600 er lig med en time altså 3600 sekunder.
Maksium er 24 timer altså 3600*24 = 86400 sekunder.

Vores test domæne og webserver
OBS. Server (Computeren) er ikke tændt hele tiden. Jeg har stadigvæk dynamisk IP adresse, hvilken betyder, at vi får en ny IP adresse engang imellem. Beklager navnet, det var den eneste, der var ledig af vores domæne navne.
http://privat-salg-service.dk